Φόρτωση Εκδηλώσεις

Τα έργα αναστήλωσης των μνημείων της Αθηναϊκής Ακρόπολης. Παρελθόν, παρόν και μέλλον

3 Ιουνίου, 2022 | 6:00 μμ

Διάλεξη της κυρίας Βασιλικής Ελευθερίου, αρχιτέκτονος μηχανικού, Διευθύντριας της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα: «Τα έργα αναστήλωσης των μνημείων της Αθηναϊκής Ακρόπολης. Παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

Περίληψη Ομιλίας:

Μεταξύ των επιπτώσεων της πανδημίας, λόγω του κορωνοϊού COVID-19, στη χώρα μας  ήταν και η καθυστέρηση των αναστηλωτικών έργων στα μνημεία της Ακρόπολης. Δύο χρόνια μετά, η λήξη των απαγορευτικών μέτρων σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου εργασιών αποκατάστασης για τα μνημεία αυτά. Αναπόφευκτα αποτιμάται η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί  έως σήμερα και επανεξετάζονται τα επόμενα βήματα. Η προστασία των μνημείων αποτελεί πάντα πρωτεύοντα στόχο ενώ οι αρχές και η μεθοδολογία των επεμβάσεων παραμένουν σταθερές, όπως καθορίστηκαν από την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, στο τέλος της δεκαετίας του ’70. Εναλλακτική προσέγγιση επιδέχονται  όσα ζητήματα αποκατάστασης δεν έχουν αμιγώς δομικό χαρακτήρα αλλά σχετίζονται με την ανάδειξη των αξιών που φέρουν τα μνημεία.

Από το 2000, το αναστηλωτικό έργο πραγματοποιείται, από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους.

Στο πλαίσιο της διάλεξης, που  διοργανώνεται από την Ένωση Φίλων Ακροπόλεως για την ενημέρωση των Μελών της σχετικά με την πρόοδο των αναστηλωτικών εργασιών στα μνημεία, θα γίνει μία συνοπτική αναφορά στα ολοκληρωμένα αναστηλωτικά προγράμματα  κυρίως στα πιο πρόσφατα, σε όσα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα παρουσιαστεί το εγκεκριμένο πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου ξεκινά άμεσα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Share This Event

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
3 Ιουνίου, 2022
Ώρα:
6:00 μμ
Κατηγορία Εκδήλωση:
TOP